Arbetsmarknadsutskottet föreslår att Jämställdhetsmyndigheten läggs ner

I dag har Arbetsmarknadsutskottet kommit med sitt betänkande om utgiftsområdet för jämställdhet och nyanlända invandrares etablering. Arbetsmarknadsutskottet ställer sig bakom den budget som beslutades i riksdagen onsdagen den 12 december och som bland annat innebär att Jämställdhetsmyndigheten läggs ned 2019.

På onsdag ska de olika sakområdena i budgeten upp till debatt och votering i riksdagen. Formellt beslut om nedläggning måste fattas av regeringen.

– Jag respekterar beslutet, men är förstås väldigt besviken. Mina tankar går först och främst till våra medarbetare, som har flyttat från olika delar av Sverige och investerat sin kompetens i jämställdhetsarbetet. Det är jag väldigt ledsen för, säger generaldirektör Lena Ag.

– En nedläggning av Jämställdhetsmyndigheten minskar avsevärt möjligheten till långsiktighet, samordning och effektivitet i jämställdhetsarbetet, vilket var intentionen med myndigheten. Jag är också bekymrad för vad som kommer att hända med våra uppdrag kring jämställdhetsintegrering, mäns våld mot kvinnor, uppföljningen av metoo-uppropen, hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution och människohandel.

– De fördjupade analyserna av jämställdhetspolitikens olika områden, som var planerade under de kommande åren kommer inte att genomföras.

Generaldirektör Lena Ag är tillgänglig för kommentarer och nås via Jämställdhetsmyndighetens presstelefon.

Experter inom några av våra sakområden, som nås via Jämställdhetsmyndighetens presstelefon:

Katarina Björkgren, Mäns våld mot kvinnor

Mikael Thörn, Hedersrelaterat våld och förtryck

Mats Paulsson, Prostitution och kvinnohandel

Annika Olsson, chef Analys- och utredning, Stöd och samordning

 

Presskontakt

Jämställdhetsmyndighetens pressfunktion
press@jamy.se
070-784 74 97

Senast uppdaterad : 5:54 - 17 dec, 2018
  • Politik