Den så kallade Pekingplattformen (Beijing Platform for Action) är numera en del av infrastrukturen för jämställdhetsarbetet i många länder i världen. Syftet med plattformen är att driva jämställdhetsarbetet framåt, bland annat utifrån FN:s kvinnokonvention (CEDAW), det avtal som förbinder stater att avskaffa all slags diskriminering av kvinnor. Genomförandet av Pekingplattformen följs upp årligen av Kvinnokommisionen (CSW) hos FN. Jämställdhetsmyndigheten arbetar i år på regeringens uppdrag med att belysa och sprida kunskap om plattformens syfte och fokusområden.
Pekingplattformen har en viktig funktion att fylla för jämställdhet och kvinnors rättigheter även i framtiden
Pekingplattformen innebar enligt de flesta bedömare stora steg för jämställdhetsarbetet, med långtgående formuleringar för jämställdhet, liksom för kvinnors och flickors rättigheter. Om nya förhandlingar skulle öppnas i dag är risken dock stor att tappa mark enligt de åtaganden som gjordes 1995, eftersom motståndet har vuxit sig starkare.
– Det handlar bland annat om att kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter möter hårt motstånd och om begränsningar när det gäller civilsamhällets möjlighet att verka, både på nationell och global nivå. Det här påverkar oss som arbetar med jämställdhet och mäns våld mot kvinnor. Plötsligt ifrågasätts saker som vi har tagit för givna, säger Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.
I Sverige har nya reformer genomförts under de senaste 25 åren, som sexköpslagen, kvinnofridslagstiftningen och på senare år samtyckeslagen. Men samtalsklimatet har ändrats.
– Vi har haft den stora metoo-debatten och parallellt med den en stark och bred rörelse för jämställdhet. Konfliktnivån i samhällsdebatten har höjts, och där går det att se en ökad polarisering även i jämställdhetsfrågor, säger Lena Ag.
FN har inte öppnat för nya förhandlingar och riskerat ett svagare dokument, men åtagandena i Pekingplattformen är fortfarande centrala för det globala jämställdhetsarbetet och långt ifrån uppfyllda. Därför har UN Women bland annat tagit initiativ till Generation Equality-kampanjen som sätter unga i fokus. FN-organet arbetar dels med ungdomar som har god kunskap om frågorna, dels med civilsamhället för att det ska driva jämställdheten framåt.
UN Women arrangerar också globala jämställdhetsforum och tematiska samarbeten kallade koalitioner, som ska driva arbetet framåt. Sverige deltar i den globala koalitionen om ekonomisk jämställdhet och lyfter bland annat fram erfarenheter av hur sociala trygghetssystem som barnomsorg, arbetsförsäkringar och pensioner kan påverka jämställdheten under människors liv.
–Pekingplattformen har en viktig funktion att fylla för jämställdhet och kvinnors rättigheter även i framtiden, säger Lena Ag.
För att uppmärksamma att Pekingplattformen fyller 25 år i år lanserar Jämställdhetsmyndigheten en podcast och en informationskampanj den 3 november som främst riktar sig till unga vuxna. Informationskampanjen är en del av regeringsuppdraget att uppmärksamma Pekingdeklarationen.
Lyssna på podcasten “Världens mest jämställda land?”: