– Vi ser att flickor och unga kvinnor oftare får diagnoser som ångest, depression och självskador än pojkar och unga män. Den psykiska ohälsan ökar också snabbare hos flickor och unga kvinnor. För att nå en jämställd hälsa är det viktigt att lyfta fram den psykiska hälsan och motverka problemen, säger Ingrid Osika Friberg, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Jämställdhetsmyndigheten har på uppdrag av regeringen gått igenom området hälsa ur ett jämställdhetsperspektiv. Rapporten visar att kvinnor och män på många områden har olika god hälsa. Kvinnor lever längre än män, samtidigt som kvinnor oftare är sjukskrivna från sitt arbete. Kvinnor uppger också oftare i undersökningar att de har dålig hälsa eller långvariga sjukdomar.
– Förändringar i samhället med en allt större andel äldre, fler invånare födda utanför Sverige och ökande ekonomisk ojämlikhet innebär nya utmaningar. Vi ser till exempel i statistiken att mäns hälsa generellt blir bättre men att skillnaderna mellan olika grupper av män ökar. Utbildningsnivå, inkomst, födelseland och andra faktorer påverkar både kvinnors och mäns hälsa, säger Lars-Gunnar Engström, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Fakta: Könsskillnader i hälsa
Ladda ner rapporten Psykisk ohälsa och andra aspekter av hälsa (2021-2)