Nu är ICMEO-konferensen i gång

I ett sommarvarmt Stockholm samlades på tisdagen drygt 300 deltagare i Norra Latins lokaler för två dagars konferens om män och jämställdhet – ICMEO.

Jämställdhetsmyndigheten arrangerar konferensen tillsammans med Socialdepartementet. Myndighetens generaldirektör, Lena Ag, var förväntansfull inför de två dagarna med panelsamtal och workshops.
– Jämställdhet har länge varit en fråga för kvinnorna att lösa – nu är det dags för männen att vara delaktiga, sa hon.

“Unga mäns erfarenheter är viktiga”

Jämställdhetsminister Lena Hallengren höll öppningstalet i Norra Latins aula, tillsammans med Shanga Aziz, som tillsammans med en klasskamrat startade företaget Locker room talk, med målet att förhindra övergrepp genom att prata om sexism med pojkar i fotbollsklubbar.

– Unga män har erfarenheter som är värdefulla i arbetet för jämställdhet, sa Lena Hallengren, som hoppades att de två dagarna skulle ge ett stort kunskapsutbyte mellan deltagarna.

Shanga Aziz, 19,  fick varma applåder när han berättade om sitt skolprojekt att nå pojkar i omklädningsrummen, vilket fick ta emot pris av Zlatan Ibrahimovic.

Han avslutade med att säga att jämställdhet är viktigt att arbeta med i skolan, och att det tar tid – precis som kemi eller matematik – och inte bara kan lösas med en timmes föreläsning någon gång om året.

Jämställdhetsmyndighetens experter deltar i flera aktiviteter under konferensen

  • Generaldirektör Lena Ag deltar i en debatt om unga män och normkritik.
  • Utredaren Jesper Fundberg håller ett föredrag på temat ”Maskulinitet, makt och sexism”.
  • Utredaren Lina Lundborg håller i en workshop om våldsprevention bland unga män i Norden.
  • Utredaren Anna Ekstedt deltar i en workshop där hon presenterar hur situationen för människohandel för sexuella ändamål ser ut i Norden och Baltikum.
  • Utredarna Lisa Lindström och Jesper Fundberg håller i en interaktiv värderingsövning om destruktiva maskulinitetsnormer.
Senast uppdaterad: 1:22 - 13 sep, 2018
  • EU
  • Jämställdhet