Me too uppmärksammades på internationella kvinnodagen

Den internationella kvinnodagen uppmärksammades med ett välbesökt frukostseminarium i Rosenbad i Stockholm. Det var Åsa Regners sista offentliga framträdande som Sveriges jämställdhetsminister – och det första offentliga framträdandet av Anders Thornberg i egenskap av Rikspolischef.
Deltagarna vid frukostseminariet, från vänster: Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag, riksdagsledamot Lawen Redar, rikspolischef Anders Thornberg, Filminstitutets vd Anna Serner och statssekreterare Pernilla Baralt. Foto: Regeringskansliet

Åsa Regnér hade dagen innan utsetts till vice chef för UN Women och assisterande generalsekreterare för FN. Hon skulle några timmar senare formellt entledigas från sitt uppdrag som Sveriges jämställdhetsminister. Regnér hann dock med att hälsa all välkomna till seminariet där temat var Me too – vad händer nu?

Den internationella kvinnodagen är till för att lyfta fram jämställdhetsarbetet. Me too-uppropen har lyft debatten  i Sverige, och är av historisk betydelse, ansåg Åsa Regner.

Rikspolischefen Anders Thornberg berättade om den effekt som kvinnliga polisers Me too-upprop fått inom polisen. Bland annat inleddes ett stort antal brottsutredningar. Vi tar det på fullt allvar, sade Thornberg.

Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag berättade om myndighetens uppdrag. Hon påpekade att jämställdhetsarbetet är något som måste bedrivas i hela samhället om det ska ge bra resultat. Myndigheten ska samla kraften i jämställdhetsarbetet och visa fram vad det är som fungerar – och som inte fungerar.

På seminariet deltog även Filminstitutets vd Anna Serner och statssekreterare Pernilla Baralt. Moderator var riksdagsledamot Lawen Redar.

Seminariet kan ses i efterhand på regeringens webbplats (öppnas i nytt fönster).

Senast uppdaterad: 9:45 - 09 mar, 2018
  • Jämställdhet
  • Politik