Margot Wallström besökte Jämställdhetsmyndigheten

Utrikesminister Margot Wallström besökte på onsdagen Jämställdhetsmyndigheten i Angered, där hon träffade både personal och media.
Utrikesminister Margot Wallström och Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag. Foto: Jöran Fagerlund

När Margot Wallström hade uppdraget som jämställdhetsminister, 1988-1991, var det fyra områden som var i fokus: Våld mot kvinnor, kvinnlig representation, pappaledighet och lika lön för lika arbete.

– Det har hänt en hel del, men många av frågorna är fortfarande aktuella, sa Margot Wallström, och önskade Jämställdhetsmyndigheten lycka till i det fortsatta arbetet.

På frågan om hur hon ser på oroligheterna i världen just nu, svarade hon bland annat att vi är skyldiga att ha hopp. ”Det finns alltid något man kan göra i det lilla.”

– Jag är väldigt präglad av erfarenheterna från min roll som FN:s representant när det gäller sexuellt våld mot kvinnor i konfliktområden. Det var något som både gav mig mardrömmar hopp, eftersom jag såg att kvinnorna inte bara var offer, utan ville vara med och bygga sina egna liv och forma sina samhällen.

– Om de orkar plocka ihop bitarna av sina erfarenheter och göra något av det – då har vi också en skyldighet att göra det.

Feministisk utrikespolitik

Som utrikesminister i en feministisk regering har hon alltid jämställdheten som en ledstjärna, sa hon.

– När vi kom till utrikesdepartementet var det framför allt fyra frågor – alla på bokstaven F – som var viktiga: FN i fokus, fred och säkerhet i närområdet, folklig förankring och en feministisk utrikespolitik.

Att prata om en feministisk utrikespolitik har inte varit okontroversiellt, menade hon.

– Det har ju varit att sticka ut hakan, eftersom det har en negativ klang för en del. I många länder förknippas det med att man inte skulle tycka om män – alltså ett missförstånd av vad feminism står för. Men jag tycker att vi är bortom det nu – flera länder följer efter och många är intresserade.

Viktigt bekämpa prostitution

Hon sa också att gensvaret för att arbeta med jämställdhetsfrågor har varit stort hos ambassaderna runt om i världen.

En viktig fråga för Margot Wallström är att bekämpa prostitution och människohandel, som på alla sätt motverkar ett jämställt samhälle, menade hon.

Detta är också prioriterade frågor för Jämställdhetsmyndigheten, som har ett särskilt uppdrag att samordna insatser på området via Nationellt Metodstödsteam, NMT.

Senast uppdaterad: 1:34 - 13 sep, 2018
  • Jämställdhet