FN:s kvinnokommission enades kring gemensamma slutsatser

Vid CSW 62 i New York kom deltagarna fram till gemensamma slutsatser inom områden som sexuell och reproduktiv hälsa, bättre skydd av kvinnliga försvarare av mänskliga rättigheter, samt sex- och samlevnadsundervisning.

Det skriver regeringen i ett pressmeddelande, där det också står: “En framgång var att mötet enades kring gemensamma slutsatser om att könsstympning och barn- och tvångsäktenskap är ett hinder för att flickor ska kunna gå i skolan och få en bra utbildning.”

Mötet, som pågick den 12–24 mars i New York samlar varje år såväl medlemsstater och civilsamhällesaktörer, som andra som arbetar för att stärka kvinnors situation och jämställdhet globalt.

– Det är positivt att världens länder nu har enats kring några åtgärder som behövs för att kvinnor och flickor ska få grundläggande rättigheter som till exempel utbildning och hälsa, säger jämställdhetsminister Lena Hallengren.

Den svenska delegationen bestod av representanter från regeringen, medlemmar från riksdagens arbetsmarknadsutskott, Sametinget, Jämställdhetsmyndigheten, Sida, Sveriges Kvinnolobby och RFSU med flera organisationer. Delegationen leddes av tidigare statssekreterare Pernilla Baralt.

Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör, Lena Ag, var en av delegaterna. Hon modererade bland annat  ett panelsamtal mellan de nordiska jämställdhetsministrarna.

 

Senast uppdaterad: 12:56 - 24 apr, 2018
  • Jämställdhet