Av de 298 personer som identifierades under 2019 var 202 kvinnor och 46 män, 1 person var av okänt kön, 23 flickor och 26 pojkar. Bland vuxna har en klar majoritet varit utsatta för sexuella ändamål, där kvinnor är offren. Män har utnyttjats framför allt för arbetskraft, tiggeri och kriminalitet. När det gäller vuxna så är de vanligaste ursprungsländerna Rumänien, Nigeria och Bulgarien, men personer från Vietnam, Thailand och Colombia har också identifierats.
Det vi vet är att ju mer vi jobbar med de här frågorna desto mer upptäcker vi.
– Bland barn har den övervägande delen varit utsatta för kriminella ändamål, majoriteten är pojkar. De flickor som misstänkts ha utnyttjats i människohandel har varit främst varit utsatta för sexuella ändamål, tiggeri eller tvångsäktenskap, säger Catrin Sandman.
När det gäller fall som rör barn är de vanligaste ursprungsländerna Marocko eller Rumänien, men även ärenden som gäller personer från Afghanistan, Serbien och Nigeria förekommer.
Antalet ärenden ökade 2019, under föregående år identifierades 262 personer. Samtidigt tros mörkertalet vara stort.
– Det vi vet är att ju mer vi jobbar med de här frågorna desto mer upptäcker vi. Det som är utmärkande för i år är betydligt fler ärenden som gäller arbetskraftsexploatering, säger Catrin Sandman.
En del av förklaringen till att ärendena som gäller arbetskraftsexploatering ökat är att Arbetsmiljöverket i fjol inledde ett arbete med regionala metodstödsteam som gör myndighetsgemensamma inspektioner riktade mot arbetskraftsexploatering där bland annat regionkoordinatorerna bidrar med kunskap.
– Vi på Jämställdhetsmyndigheten medverkar i uppdraget på nationell nivå för att öka kunskapen hos yrkesverksamma som kan uppmärksamma och identifiera möjliga offer för människohandel, säger Catrin Sandman.
Både barn och vuxna som identifieras som offer eller potentiella offer för människohandel i Sverige erbjuds skyddat boende eller stöd och hjälp att återvända till sina hemländer.
Jämställdhetsmyndigheten arbetar även aktivt för att stötta yrkesverksamma.
Statistik människohandeloffer vuxna 2019
Misstänkta fall människohandel barn 2019
Det är genom NMT:s nationella stödtelefon för yrkesverksamma och regionkoordinatorer mot prostitution och människohandel som antalet offer eller potentiella offer för människohandel har identifierats och sammanställts. Siffrorna som presenteras här är inte heltäckande utan innefattar vad Jämställdhetsmyndigheten har identifierat via regionkoordinatorerna och samtalen till stödtelefonen.
Ring stödtelefonen 020-39 00 00 eller kontakta en regionkoordinator.
För mer info se www.nmtsverige.se