Jämställdhetsmyndighetens uppdrag är att följa och analysera utvecklingen inom jämställdhetsområdet, där vi har ett flertal pågående uppdrag från regeringen.
– Nu är vi mitt uppe i en global samhällskris som innebär nya utmaningar för hur vi lever och arbetar. Det är viktigt att ha ett jämställdhetsperspektiv också i en sådan här situation. Forskning och erfarenhet visar att det finns skillnader i hur kvinnor och män drabbas av effekter och konsekvenser av en så allvarlig kris, säger Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag.
Det handlar om jämställdhetsutmaningar i frågor som hälsa, ekonomi och arbete. Möjligheten till social distansering kan till exempel se olika ut för kvinnor och män. Till exempel arbetar kvinnor i högre utsträckning med omsorgsarbete inom hemtjänst och den hårt ansträngda sjukvården. Vi ser också att män verkar bli allvarligt sjuka av viruset i större utsträckning.
– Det finns tecken på att mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ökar under isolering i hemmet. Det viktigt att förstå skillnader i mäns och kvinnors livsvillkor för att få träffsäkerhet i framtida åtgärder, säger Lena Ag.