Sexuella trakasserier särskiljs från andra trakasserier och definieras i diskrimineringslagen som ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Bedömningen av kränkningen utgår från den kränktas upplevelse. Uppträdandet kan vara fysiskt, verbalt eller icke-verbalt.
Fysiskt uppträdande handlar om oönskad beröring, vilket kan vara lättare klappar, nypande eller strykningar men även grövre sexuella övergrepp.
Verbalt uppträdande kan handla om ovälkomna förslag eller påtryckningar om sexuell samvaro, ständiga förslag om social aktivitet trots att det står klart att sådana förslag är ovälkomna, eller anspelningar av sexuell natur som definierar den kränkta personens roll som sexobjekt snarare än en person i sin egen rätt.
Sexuella trakasserier kan också vara handlingar som är brott enligt brottsbalken. Exempelvis förtal, grovt förtal eller förolämpning eller sexuellt ofredande. Läs mer under Lagar och regler.
Icke-verbalt uppträdande av sexuell natur kan innebära att visa pornografiska bilder eller föremål, eller att stirra, vissla eller göra gester som är anstötliga. Med andra ord beteenden som kan få personer att känna sig obekväma och som undergräver deras ställning i den miljö de befinner sig i.
Alla som varit med om sexuella övergrepp och sexuella trakasserier har rätt att få stöd och hjälp. Det kan ta tid att må bra igen och man kan behöva mycket stöd. Blir du utsatt på skolan är det viktigt att berätta för en lärare eller annan skolpersonal, eftersom de har utrednings- och åtgärdsskyldighet för alla former av trakasserier som uppstår i samband med skolan. Det spelar ingen roll om trakasserierna utförs av elever, personal eller en förälder.
Nedan finns länkar till kunskapsplattformar och flera olika stödforum för dig som vill ha stöd och hjälp. De olika organisationerna och verksamheterna finns tillgängliga via e-post, chatt och/eller på telefon och du kan vara anonym. Utöver dessa är skolkurator, socialtjänst och ungdomsmottagningar bra ställen att kontakta.
Du som har utsatts för sexuella trakasserier har rätt till stöd och hjälp. Vid kännedom om sexuella trakasserier har arbetsgivare, utbildningsanordnare och myndigheter eller organisationer inom området civil- och värnplikt en utrednings- och åtgärdsskyldighet. Den som blivit utsatt för sexuella trakasserier i samband med arbete eller utbildning ska därför vända sig till arbetsgivaren eller utbildningsanordnaren. Om den som är ansvarig inte vidtar de åtgärder som krävs kan det bli aktuellt att gå vidare. Då kan man till exempel vända sig till sitt skyddsombud, fackförbund eller till Diskrimineringsombudsmannen.
Nedan finns länkar till kunskapsplattformar och olika stödforum för dig som vill ha stöd och hjälp i samband med utsatthet för sexuella trakasserier. De olika organisationerna och verksamheterna finns tillgängliga via mail, chatt och/eller på telefon.