INSTÄLLD: Dödsorsak: Kvinna – nationell konferens i Luleå

Konferensen är inställd på grund av coronaviruset.

2018 dödades 22 kvinnor av män de hade eller hade haft en relation med, jämfört med tio kvinnor år 2017. Siffrorna för 2019 är inte offentliga ännu. Hela samhället måste dra i nödbromsen och det krävs kraftfulla satsningar från rättsväsendet, hälso- och sjukvården, socialtjänsten och civilsamhället. Som en del i detta arbete bjuder Jämställdhetsmyndigheten och Unizon in till en kunskapshöjande heldagskonferens om mäns dödliga våld mot kvinnor, som även samordnas av Länsstyrelsen Norrbotten.
  • Tid: 09:00 - 16:30
  • Plats: Elite Stadshotellet Luleå Storgatan 15, 972 32 Luleå, Sweden
  • Anmäl senast: 20 mars 2020

Konferensen är inställd på grund av coronaviruset.

Preliminärt program:

Marianne Persson, chef för brottsoffer- och personsäkerhetsgruppen, berättar om polisens arbete gällande säkerhet och skydd för våldsutsatta kvinnor.

 

Nina Forselius, statistiker/utredare Brottsförebyggande Rådet (BRÅ). Tagit fram årlig statistik om dödligt våld i parrelation. Arbetar med statistik kring hatbrott.
 
Ulrika Rogland, jurist med mångårig erfarenhet inom rättsväsendet och kammaråklagare i det uppmärksammade rättsfallet om mordet på Lugnet i Malmö 2012. Arbetar nu som målsägandebiträde och driver egen advokatbyrå.
 
Kerstin Weigl och Kristina Edblom, journalister och författare. Tillsammans har de kartlagt samtliga mord på kvinnor utförda av en närstående under 2000-talet, vilket resulterat i boken I händelse av min död (2019) samt podden ”Dödade kvinnor”.
Fler talare kan tillkomma.
Pris: Kostnadsfritt, no show-avgift 500 kr.
Anmälan: Sista anmälningsdatum är 20 mars.
Målgrupp: Den intresserade allmänheten, men särskilt chefer, personer i beslutsfattande positioner och politiker.

 

Senast uppdaterad: 2:00 - 17 mar, 2020