I enlighet med Jämställdhetsmyndighetens regleringsbrev avseende 2018 respektive 2019, ska myndigheten senast den 31 januari 2020 rapportera en första uppföljning av den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Jämställdhetsmyndigheten har tidigare presenterat ett sammanhållet system för uppföljning och analys av jämställdhetspolitiken (System för uppföljning och analys av jämställdhetspolitiken 2018). Att följa och analysera utvecklingen mot de jämställdhetspolitiska målen är ett av Jämställdhetsmyndighetens grunduppdrag och det är ett pågående arbete.
Rapporten innehåller, utöver en kartläggning av åtgärder relaterade till strategin och strategins åtgärdsprogram, och en presentation av ett första urval indikatorer för att följa arbetet, också en barnrättslig analys av strategin.
Våldsförebyggande arbete är inte en valmöjlighet, det är en nödvändighet. För att förebygga våld krävs samarbete över professionsgränserna. Det behövs också modiga och uthålliga ledare och medarbetare som vågar pröva nya vägar.
Denna handbok är i första hand skriven för strateger inom länsstyrelse, kommun eller civilsamhället. Även du som jobbar våldsförebyggande direkt med barn och unga kan ha nytta av handboken, i likhet med andra tjänstepersoner, chefer och förtroendevalda som har en central roll i att möjliggöra det våldsförebyggande arbetet.
Webbinarium om handboken Inget att vänta på
16 juni 2020 arrangerade Jämställdhetsmyndigheten ett webbinarium om Inget att vänta på. Seminariet var planerat att genomföras under Almedalsveckan, men eftersom Almedalsveckan ställdes in genomfördes det digitalt och spelades in. Katarina Eman Risberg, utredare vid Jämställdhetsmyndigheten, Hanna Nordberg, sakkunnig våldsprevention vid Unizon, Dennis Nyström, utbildare och verksamhetsutvecklare vid MÄN, samt Anna Ivarsson, jämställdhetshandläggare vid Länsstyrelsen Västerbotten, medverkade i webbinariet. Det modererades av Bosse Parbring och Marie Andersson, kommunikatörer vid Jämställdhetsmyndigheten.
Hör Evelina Skog, utredare på Jämställdhetsmyndigheten, berätta mer om hur just du kan använda handboken i ditt våldsförebyggande arbete.
Här finns föreläsningsfilmer och powerpointmaterial från lanseringskonferenserna
Vid lanseringen av den reviderade handboken Inget att vänta på, bjöd Jämställdhetsmyndigheten, Länsstyrelser, Riksorganisationerna Män och Unizon in till konferenser i Stockholm, Jönköping, Luleå, Sundsvall, Göteborg och Malmö. Lanseringskonferensen i Göteborg, den 19 februari filmades. Här finner ni alla föreläsningarna, uppdelade per aktör. Filmerna finns även i versioner som är teckentolkade.
Annika Lidström – Enhetschef vid enheten för folkhälsa och rättighetsfrågor berättar om Länsstyrelsens uppdrag gällande våldsförebyggande arbete kopplat till mäns våld mot kvinnor.
Lena Ag, Generaldirektör, berättar om myndighetens uppdrag och vikten av ett systematiskt och kunskapsbaserat våldsförebyggande arbete kopplat till mäns våld mot kvinnor
Katarina Eman Risberg, utredare, berättar om handbokens fem steg till förändring i ett våldsförebyggande arbete
Dennis Nyström, verksamhetsutvecklare, förmedlar organisationens kunskap och erfarenhet kring att arbeta utifrån den tidigare handboken och våldsförebyggande arbete.
Karin Ljung Aust, projektledare i Borås Stad och Cajsa Linderoth, strateg på Hyresgästföreningen berättar om sina erfarenheter och den kunskap de har erfarit genom sitt femåriga projekt En kommun fri från våld.